Strategisk design: fra “What is?” til “What if?”
Designstudenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) har brukt strategisk design til å utforske mulige fremtider for nabolagslivet i et mer innovativt Oslo. Disse er nå tilgjengeliggjort i en katalog: the Oslo Futures Catalogue. Katalogen består av mange forskjellige beskrivelser av hvordan studentene ser hverdagslivet i dagens Oslo og hvordan de ser for seg at fremtidens Oslo kan bli. D-box håper katalogen kan utvide og berike tanken om hvor innovasjon og samskaping kan bringe Oslo, og inspirere til handling.
D-box har deltatt i to spennende prosjekter. De er gjennomført parallelt, men har beriket hverandre. Sammen med Rambøll og Halogen har D-box bistått Oslo kommune i deres arbeid med en strategi for forskning, utvikling og innovasjon i kommunen og sammen med Dan Hill, Director of Strategic Design ved Vinnova og Professor (II) ved AHO, har Ted Matthews, Einar Sneve Martinussen og Aleksandra Fischer fra AHO gjennomført et Masterkurs i strategisk design. For å gi et kreativt og annerledes innspill til Oslo kommune sin strategiprosess, gjennomførte studentene ved AHO en eksperimentell designprosess som utforsket hvordan ulike nabolag kan se ut i fremtidens Oslo hvis kommunen lykkes med sin strategi for forskning, utvikling og innovasjon.
Fra ‘What is?’ til ‘What if?’
Studentene ser en by som deler ressurser og arealer: nabolagsverksted på Vålerenga, stolpejakt, bytteboder, vaskekjellere, delte rom for dyrking av mat og felles møteplasser. Samtidig ser de mange muligheter som verken er utforsket eller utnyttet. Hva om Kampen omsorg og den lokale barneskolen gikk sammen for å skape et vekststudio hvor gamle og barn kan lage mat sammen? Eller hva om Oslo ikke bare hadde vanlige parker, men Skogsparker? Hva om Oslo besto av nabolag med tillit, hvor folk solgte egendyrkede grønnsaker langs blokkene? Hva om Oslo var en likestilt, fargerik og inkluderende by, hvor farger som rosa og lilla var like vanlig som grønt og blått? Hva om gatene la til rette for ski om vinteren? Og hva om Oslo utnyttet alle sine midlertidige og udefinerte områder og hus og oppretter en egen avdeling for gråsoner? Hvordan hadde Oslo vært da?
Studentene har utforsket og utfordret kommunens eksisterende samfunnsplaner og strategier. For å lage en kreativ buffer for studentene ble arbeidet holdt på en armlengdes avstand fra den formelle prosessen. Men resultatet ble presentere for ansatte i Oslo kommune som jobber med strategien.
Hvis du vil lese mer om dette, kan vi anbefale følgende artikler: