Nettverk for innovasjon i offentlig sektor
Utfordringene står i kø og forventingene er høye. Det er ‘Tid for handling’ sier helsepersonellkommisjonen. Mange gjør mye, men det er fremdeles et stort uutnyttet potensial for innovasjon i offentlig sektor. D-box har derfor etablert et nettverk for innovasjon i offentlig sektor hvor vi akselererer læring gjennom å dele erfaringer, forskning, metoder og verktøy - og hvor vi jobber sammen om å løse konkrete utfordringer.
I samarbeid med et utvalg kommuner og statlige virksomheter har D-box utviklet et nettverk for innovasjon i offentlig sektor. I 2022 gjennomførte vi en pilot sammen med 12 kommuner og virksomheter. I år blir det ny runde med noen nye deltakere. De som er med er: NAV, Skatteetaten, Politiet, UDI, Kriminalomsorgsdirektoratet, Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Helsedirektoratet, Norsk Helsenett, Arkivverket, Kommunal- og distriktsdepartementet, Oslo kommune, Bydel Nordstrand, Nordre Follo kommune og Bærum kommune.
Hvorfor et innovasjonsnettverk?
Da Monika Mæland var kommunal- og moderniseringsminister og regjeringen besluttet å skrive en melding til Stortinget om innovasjon i offentlig sektor var hun overrasket over hvor mye tid hun måtte bruke på å forklare hvorfor det er nødvendig med innovasjon i offentlig sektor. Utfordringen nå er ikke først og fremst å erkjenne behovet, men å ha kompetanse og kapasitet til å realisere ambisjonene. Både kommuner og statlige virksomheter uttrykker at de trenger:
enkel tilgang til forsking og forskere
flere metoder og verktøy når de skal jobbe med innovasjon
hjelp til å løfte innovasjon fra å være noe de gjør i enkeltprosjekter til å definere hvordan ‘vi jobber hos oss’
en arena og noen som kan hjelpe oss med å jobbe sammen om felles utfordringer
Hva er konseptet?
I nettverket er vi både forskningsbaserte og praksisnære. D-box skal bringe inn forskere og fagpersoner, oppdatert kunnskap på tvers av fagområder, nivåer og sektorer, metoder og verktøy og skape en arena hvor medlemmene møter folk de ellers ikke ville møtt. Medlemmene skal bringe inn erfaringer, konkrete utfordringer og verktøy og metodekompetanse fra egen praksis. Sammen skal vi etablere en åpen og utforskende kultur - og bygge innovasjonskapasitet.
Hvilke resultater gir nettverket?
Målet er å skape resultater i form av økt innovasjonskapasitet både hos den enkelte og deres organisasjon. Flere som var med i piloten sier nettverket er en god arena for kompetanseutvikling og nettverksbygging.
Samtidig sier deltakerne at det er krevende å få effekt ut i egen organisasjon. Et viktig grep for å gjøre det enklere er at det er virksomheter og kommuner som er medlemmer – ikke enkeltpersoner. Hver kommune og virksomhet kan delta med inntil fire deltakere ved hvert arrangement. Du er dermed ikke alene om å prøve å få til endring ‘hjemme’. Samtidig er det viktig å ha strukturer og arenaer hvor man kan distribuere og implementere det man lærer. I 2023 vil vi derfor støtte medlemmene i å etablere og videreutvikle egne interne innovasjonsnettverk og –arenaer.
Hvilke temaer skal vi jobbe med i 2023?
I uke 5 hadde vi oppstartsmøte for nettverket. Da brukte vi tid på å bli kjent og å velge ut hvilke temaer vi skal jobbe med i 2023. De temaene som fikk flest stemmer er:
Arenaer og nettverk for innovasjon
Designmetodikker
Ledelse i et innovasjonsperspektiv
Porteføljemodell for innovasjon
I piloten jobbet vi med temaene: 1) Hvordan skape en kultur for innovasjon? 2) Hvordan lære av brukerreiser hvor man har lykkes? 3) Dilemmaer knyttet til roller og ansvar i tverrsektoriell utvikling og 4) Hvordan realisere gevinster og motivere til endring?
Hvis du vil høre mer om nettverket eller tenker dette er noe din kommune eller virksomhet bør være med på (vi har plass til én kommune eller virksomhet til), må du bare ta kontakt. Departement er også hjertelig velkomne!
Du kan også lese blogginnlegget til Nina Morrison, innovasjonsrådgiver i Bærum kommune: Hvilket utbytte har vi av å delta i nettverk? | Bærum kommune (baerum.kommune.no)